- αμίδια
- Χημικές ενώσεις, που επιτυγχάνονται με την αντικατάσταση ενός, δύο ή τριών ατόμων υδρογόνου του μορίου της αμμωνίας με ρίζες οξέων. Ανάλογα με το αν θα αντικατασταθεί το ένα, τα δύο ή και τα τρία άτομα του υδρογόνου έχουμε τα πρωτοταγή, δευτεροταγή και τριτοταγή α., αντίστοιχα.
Οι δευτεροταγείς και τριτοταγείς ενώσεις είναι πιο σταθερές από τις πρωτοταγείς. Γενικά, τα α. είναι στερεές και κρυσταλλικές ενώσεις, με βαριά δυσάρεστη οσμή, ευδιάλυτες στην αλκοόλη και στον αιθέρα, λίγο ή ελάχιστα διαλυτές στο νερό, ακόμα και με θέρμανση. Λαμβάνονται εύκολα σε καθαρή κατάσταση, με απόσταξη σε κανονική ή ελαττωμένη πίεση, είναι ουδέτερης αντίδρασης ή πολύ ασθενούς βασικής. Διασπώνται εύκολα από το νερό (υδρόλυση) με θέρμανση και δίνουν το οξύ και την αμμωνία.
Χαρακτηριστικό των πρωτοταγών α. που δεν περιέχουν περισσότερα από 8-10 άτομα άνθρακα, είναι η ονομαζόμενη αποικοδόμηση κατά Χόφμαν, η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή των αμινών από τα α.
Τα πρωτοταγή α. των οργανικών οξέων με μεγάλο μοριακό βάρος είναι σταθερά στην υδρόλυση και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον ως ενδιάμεσα προϊόντα στη χημική βιομηχανία. Όπως προκύπτει από τον γενικό τύπο R-CONH2 το ένα ή και τα δύο άτομα του υδρογόνου είναι δραστικά και μπορούν να αντικατασταθούν με κατάλληλες ρίζες. Μπορούμε να πάρουμε πρωτοταγή α. ακόμα και από πολύπλοκα οργανικά προϊόντα, που περιέχουν την πρωτοταγή αμινική ομάδα: R-COOH+R1-NH2→R-COΝΗ-R. Ξεκινώντας από διβασικά οξέα και αμίνες (δηλαδή με δύο συναρτήσεις), η αντίδραση παίρνει χαρακτήρα σταδιακό και λαμβάνονται πολυμερή με υψηλό μοριακό βάρος, που ονομάζονται πολυαμίδια. Μεταξύ των πιο γνωστών προϊόντων αυτού του τύπου μπορούμε να αναφέρουμε το νάιλον.
Στη βιομηχανία, τα πρωτοταγή α. παρασκευάζονται με διάφορες μεθόδους:
α. με αφυδάτωση των αλάτων: R-COOHH2N-R1→R-COHN-R1+H2O
β. από χλωρίδια οξέων: R-CΟCl+H2N-R1→R-CONH-R1+HCl
γ. από τους μεθυλικούς εστέρες: R-COOCH3+H2N-R1→R-CONH-R1+ CH3OH
δ. από τα σουλφονικά οξέα: R-SO3H+NH2-R1→R-SO2NHR1+ H2O
Η αμιδική ομάδα (-CONH-) υπάρχει σε πάρα πολλές πολύπλοκες οργανικές ενώσεις, όπως π.χ. σε πρωτεΐνες, σε μερικές βιταμίνες, σε πολλά αλκαλοειδή και σχεδόν σε όλες τις φυσικές οργανικές ύλες. Μια πολύ γνωστή κατηγορία α. είναι των σουλφαμιδίων.
Τα πρωτοταγή αμίδια σχηματίζονται με αντικατάσταση ενός ατόμου υδρογόνου της αμμωνίας από μία ρίζα οξέος και απομάκρυνση ενός μορίου νερού (εδώ η αμμωνία αντιδρά με οξικό οξύ). Τα δευτεροταγή σχηματίζονται με αντικατάσταση δύο ατόμων υδρογόνου της αμμωνίας από δύο ρίζες οξέος και απομάκρυνση δύο μορίων νερού. Τα τριτοταγή αμίδια σχηματίζονται με αντικατάσταση τριών ατόμων υδρογόνου και απομάκρυνση τριών μορίων νερού.
* * *τα Χημ.οργανικές ενώσεις με γενικό τύπο RC(= O)NH2 ή RC(= O)NHR' ή RC(= O)NR'2, όπου R και R' συμβολίζουν αλκύλια (υδρογονανθρακικές ρίζες).[ΕΤΥΜΟΛ. Μεταφορά στα Ελληνικά ξεν. όρου, πρβλ. αγγλ. amides < γαλλ. amides < am[moniaque] (πρβλ. αμμωνία) + κατάλ. -ides, πληθ. τού -ide (πρβλ. ίδιο)].
Dictionary of Greek. 2013.